Friday, May 20, 2011

Förlamad återfick rörelseförmåga‏


En förlamad patient har återfått förmågan att stå och gå efter elektrisk stimulering av ryggmärgen. Det visar en amerikansk studie i tidskriften Lancet.


I fallstudien beskriver forskarna hur en 25-årig man som varit helt förlamad under brösthöjd - men haft kvar viss känsel - nu återfått en viss funktion, tack vare elektrisk stimulering av den nedre delen av ryggmärgen i kombination med motorisk träning.

Enligt forskarna kan mannen nu med balansstöd stå i drygt fyra minuter av egen muskelkraft. Med assistans kan han även ta upprepade steg på ett löpband och röra sina höfter, knän, anklar och tår.

Resultaten visar också att mannen återfått viss sexuell funktion och kontroll över sin urinblåsa.

I studien genomgick mannen efter 26 månader av rörelseträning en operation där en dosa med elektroder till ryggmärgen sattes in under huden, för att via elektrisk stimulering härma de signaler som hjärnan normalt sänder ut för att initiera rörelse.

Forskarna är dock osäkra på om det kommer att vara möjligt att uppnå samma resultat hos dem som inte har någon känsel under höjden för sin skada.

I en kommentar till studien i Lancet tror bland andra Grégoire Courtine vid Universitetet i Zürich att resultaten kommer att inspirera till ett nytt tänkande när det gäller framtida strategier för att återskapa motorisk funktion hos rörelsehindrade personer.

Abstract:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60547-3/abstract

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...