Wednesday, May 18, 2011

23-åring nekades ambulans – avled senare av mjältruptur



Trots upprepade samtal till SOS Alarm fick en 23-årig man ingen ambulans. Efter några timmar dog han av mjältruptur.

Dn.se skriver om en tragisk händelse som ägde rum den 30 januari i år. En 23-årig man boende i Stockholm ringde SOS Alarm några minuter innan klockan sex på söndagsmorgonen.

Mannen hade vid flera tillfällen sedan 2010 sökt vård för feber, halsont och magsmärtor. Han hade tidigare ordinerats antibiotika och samma vecka varit hemma från jobbet på grund av sitt tillstånd.

När han nu ringer SOS Alarm berättar han att han har svårt att andas och vill ha hjälp av en ambulans. Den sjuksköterska som svarar bedömer dock inte hans tillstånd som allvarligt. Samtalet bryts efter två minuter men sjuksköterskan ringer snabbt tillbaka och fortsätter att prata i ytterligare två minuter, enligt tidningen. Någon ambulans skickas inte.

Klockan sex ringer mannen igen. Han berättar att han lider av kraftig andnöd och svimmar så fort han försöker resa sig. Samtalet vara i åtta minuter och sjuksköterskan bedömer att han lider av panikångest eller andra psykiska problem. Någon ambulans skickas inte.

Sjusköterskan kontaktar däremot en jourläkarbil. Läkaren ringer till 23-åringen vid tre tillfällen, men får inget svar. Någon ambulans skickas inte.

Vid åttatiden på söndagsmorgonen ser en granne att 23-åringens dörr står på glänt och hittar honom liggande på golvet i hallen. Död. En obduktion visar senare att han avlidit av brusten mjälte.

SOS Alarm har anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria. 23-åringens föräldrar har anmält ansvariga inom både SOS Alarm och Stockholms läns landsting för tjänstefel.

Sjuksköterskan som pratat med 23-åringen arbetar inte längre kvar på SOS Alarm.

– De två talade sammanlagt i mer än tolv minuter. Vår son upprepade gång på gång att han behövde ambulans och undrade om den var på väg. Han öppnade till och med dörren för att de skulle komma in. Men hjälpen kom aldrig, säger 23-åringens styvfar till dn.se.
_________________________________________________________________

VI KRÄVER GOD UTBILDAD PERSONAL PÅ SOS ALARM.
SOS ALARM ÄR INGEN LEKSTUGA.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...